در حالي که بساري از کشورها با بحران‏هاي مالي دست و پنجه نرم مي‏کنند، حضور گردشگران در برخي از کشورها مانند هنگ‌کنگ و ماکائو به دليل تسهيل در صدور ويزا و افزايش توان مالي شهروندان اين کشور برخلاف ديگر نقاط جهان رشدي 75 درصدي را نشان مي‏دهد.

با وجود اين که ترکيه يکي از 10 مقصد برتر گردشگري جهان است و تنها در 9 ماه نخست سال 2010، ميزبان 16 ميليون و 300 هزار‌ گردشگر بود، دولت اين کشور صدور ويزاي گردشگري براي اتباع 63 کشور دنيا را تسهيل کرد تا به اين صنعت رونق دوچندان دهد.

جمهوري آذربايجان نيز 2011 را سال «گردشگري آذربايجان» نامگذاري و براي تسهيل صدور ويزاي گردشگري، موجبات رشد چشمگير گردشگران جمهوري آذربايجان را فراهم کرد. اين در حالي است که جمهوري آذربايجان در تلاش‌ جدي براي تبديل کردن اين کشور به يک مقصد گردشگري در سال 2010 ميزبان بيش از ۲/۵ ميليون گردشگر بود.

صدور ويزا در فرودگاه‏هاي ايران

صدور ويزا در فرودگاه‏هاي ايران در سال 87 توسط نمايندگان اداره گذرنامه آغاز و ارائه ويزا در 11 فرودگاه کشور آغاز شد. پيش از راه‌اندازي اين خدمت گردشگران مي‏توانستند با مراجعه به سايت اينترنتي www.evisa.ir فرم اطلاعات دريافت ويزا را تکميل کرده، شماره‌اي که ظرف 48 ساعت پس از آن برايشان ارسال مي‏شد به فرودگاه امام خميني (ره) ارائه و ويزاي خود را دريافت کنند.

شرايط دريافت ويزاي فرودگاهي

بر اساس مصوبه هيات وزيران، دفاتر اداره گذرنامه و رواديد امور خارجه مستقر در فرودگاه‌هاي تعيين شده براي دارندگان گذرنامه عادي از اتباع کشورهاي آذربايجان، آلباني، آلمان، اتريش، ارمنستان، ازبکستان، اسپانيا، استراليا، اسلووني، اسلواکي، امارات متحده عربي، اندونزي، اوکراين، ايتاليا، ايرلند، بحرين، برزيل، برونئي، بلاروس، بلژيک، بلغارستان، بوسني و هرزگووين، پرتغال، پرو، تاجيکستان، تايلند، ترکمنستان، چين، دانمارک، فدراتيو روسيه، روماني، ژاپن، سنگاپور، سوئد، سوئيس، سوريه، عربستان، عمان، فرانسه، فلسطين، فنلاند، فيليپين، قبرس، قرقيزستان، قزاقستان، قطر، کرواسي، کره جنوبي، کره شمالي، کلمبيا، کوبا، کويت،‌ گرجستان، لبنان، لوکزامبورگ، لهستان، مالزي، مجارستان، مغولستان، مکزيک، نروژ، نيوزلند، ونزوئلا، ويتنام، ‌هلند، هند، يوگسلاوي و يونان ، رواديد يک‌هفته‌اي جهانگردي صادر مي‌کنند.

بر همين اساس تمام شرکت‌ها و آژانس‌هاي مسافرتي مي‌توانند به منظور سرعت بخشيدن به در ورود مسافران خود، 24 ساعت قبل از ورود مسافران، با حضور در اداره گذرنامه و رواديد وزارت امور خارجه درخواست رواديد فرودگاهي 7 روزه ارائه کنند تا مجوز لازم به اداره گذرنامه و رواديد در فرودگاه مورد نظر ابلاغ شود.

لزوم صدور ويزاي الکترونيک در تمام فرودگاه‏ها

اگرچه صدور ويزاي فرودگاهي براي تسهيل ورود گردشگران خارجي است، اما مديران تورهاي گردشگري داخلي نيز با آن مرتبط بوده و ايجاد هرگونه تسهيلات در اين زمينه موفقيت آنها را در بازارهاي جهاني استحکام خواهد بخشيد.

نکته‏اي که به اعتقاد «مجيد فرقاني»، دبير انجمن صنفي کارفرمايان دفاتر خدمات مسافرتي هوايي، جهانگردي و زيارتي خراسان رضوي ضروري است و بايستي در تمام فرودگاه‏هاي کشور انجام پذيرد.

وي خدمات صدور ويزاي الکترونيک را در برخي از فرودگاه‏هاي کشور از جمله امام خميني (ره)، شيراز، مشهد، تبريز، بندرعباس، کيش و اصفهان مناسب، اما ناکافي خواند و نسبت به بر ارائه اين نوع ويزا در مرزهاي زميني کشور تاکيد کرد.

تسهيل رواديد و تغيير نگرش تورگردانان خارجي به ايران

«رضا صديقي» نيز معتقد است تسهيل رواديد تاثير مثبتي در نگرش تورگردان خارجي براي جذب و ورود گردشگر به ايران دارد. عضو هيات مديره و مشاور جامعه تورگردانان ايران همکاري وزارت امور خارجه و استفاده از تجربيات تشکل ‌هاي خصوصي گردشگري را در اين ارتباط مهم مي‏داند.

به اعتقاد اين فعال حوزه گردشگري باوجود تلاش‏هاي صورت گرفته، متاسفانه هنوز صدور ويزا براي گردشگران خارجي در مدت زمان طولاني انجام مي‌شود و سخت‌گيري‌هايي نيز در رابطه با گردشگران شماري از کشورها وجود دارد، در حالي که کوتاه شدن مدت زمان صدور ويزا و همين‌طور لغو رواديد با برخي کشورها به روند تلاش ايران براي جذب گردشگر سرعت بيشتري خواهد بخشيد.

«صديقي» مي‏گويد: گردشگري که از روي ضرورت و علاقه به ايران سفر مي‌کند همچون گردشگر سلامت، فرهنگي و يا تجارتي در هر شرايطي به کشورمان سفر خواهد کرد حتي اگر براي دريافت ويزا مدت طولاني در انتظار بماند، اين در حالي است که طولاني شدن صدور ويزا مانعي براي جذب گردشگراني است که مي‌توانند ايران را به عنواني مقصدي براي تفريح انتخاب کنند.

عضو هيات مديره و مشاور جامعه تورگردانان ايران معتقد است: به طور طبيعي حضور ايران در فضاي مجازي به ويژه براي موضوعي مهمي همچون صدور ويزا منجر به اعتبار کشور در عرصه جهاني و تسهيل در روند ورود گردشگر به کشور مي‌شود.

لغو رواديد، ضرورتي انکارناپذير در توسعه گردشگري ايران

مديرعامل شرکت ايرانگردي «مارکوپولو» نيز لغو رواديد را براي توسعه گردشگري کشور ضرورتي انکار ناپذير دانسته و بر اهميت ارائه تسهيلات فرودگاهي هرچه بيشتر به گردشگران خارجي تاکيد مي‏کند.

به گفته «امير حسين جعفري» از مهم‏ترين دلايل ارائه اين تسهيلات روان‏ و آسان‏سازي تردد گردشگران خارجي به کشور است، چراکه دريافت ويزاي فرودگاهي سلسله مراتبي سخت‌تر از ويزاي معمول دارد و اغلب تورگردان‏ها را از مراجعه به آن منصرف مي‏کند.

اين فعال حوزه گردشگري، تسهيل خدمات تردد را نه تنها از روش‏هاي موفقيت کشورهاي گردشگرپذير دنيا بلکه از مهم‏ترين عوامل انتخاب مقصد گردشگران مي‏داند که هرگونه سرعت عمل در آن طي کردن سريع‏تر مرزهاي موفقيت در صنعت گردشگري را به همراه خواهد داشت.

اما «آرش نورآقايي»، رئيس جامعه تورگردانان استان تهران، صدور ويزا در فرودگاه‏ها را داراي 2 بعد مثبت و منفي مي‌داند، به گونه‏اي که اگر اين اقدام خود دغدغه‏اي جديد را براي مسافر ايجاد کند ابعاد منفي داشته و اگر تسهيل کننده باشد بطور يقين بسيار مثبت خواهد بود.

تسهيل صدور رواديد، فاکتوري براي جذب گردشگر

تسهيل صدور رواديد گردشگران خارجي، شاه کليد اقتدار ايران در منطقه و بلکه جهان است و برگي برنده در مقابل تحريم‏هاي همه جانبه غربي‏ها بوده و مانع انزواي کشور مي‏شود.
در شرايطي که کشورهاي غربي از طريق رسانه‌هاي خود، در طول سال‏هاي پس از انقلاب با دروغ پراکني علاوه بر مخدوش کردن موفقيت‌هاي روز افزون جمهوري اسلامي ايران درصدد منفي جلوه دادن ايران و القاي نبود امنيت در کشورمان به مردم خود بوده‌اند، تسهيل حضور گردشگران خارجي در کشور در کنار تبليغات برنامه‌ريزي شده مي‏تواند مانع عملياتي شدن راهکارهاي تخريبي اين کشورها باشد، چراکه گردشگران همواره در طول تاريخ سفيران صلح بوده و سفرنامه‏هاي بي‌غرض و واقعي آنها دليلي بر اين امر است.

/120
ميترا يزدچي

انتهای پیام/

کد خبر 1391030234